Ο γαλαξίας στη παραλία Αγία Παρασκευή – Πέρδικα

Ο γαλαξίας στη παραλία Αγία Παρασκευή – Πέρδικα

Ήταν μια πανέμορφη νύχτα γεμάτη αστέρια το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 στη παραλία της Αγίας Παρασκευής. Στην παραλία είχαν απομείνει οι ξαπλώστρες και οι κλειστές ομπρέλες να θυμίζουν το πρωινό που η παραλία έσφυζε από τουρίστες και ντόπιους να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα καταγάλανα, καθαρά νερά της παραλίας.

Η νύχτα είναι τόσο καθαρή που ο γαλαξίας φαίνεται σχεδόν με γυμνό μάτι. Ξεκινά βορειοανατολικά και καταλήγει νοτιοδυτικά, ακριβώς πάνω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Σαν ο δρόμος του φωτός να καταλήγει στο κτίσμα που τον αντιπροσωπεύει. Φαίνεται σχεδόν σαν θεϊκή παρέμβαση. Τα φώτα της τριγύρω περιοχής δεν είναι ικανά να καταπνίξουν το μεγαλείο του.

Μαζί με το γαλαξία φαίνονταν καθαρά και χιλιάδες άλλα αστέρια καθώς και δύο γνωστοί μας πλανήτες. Ο Κρόνος (Saturn) στεκόταν περήφανα ανάμεσα από το νησάκι της Αγίας Παρασκευής και το ομώνυμο εκκλησάκι. Ακριβώς επάνω από το νησί και λίγο προς τα αριστερά διακρίνονταν καθαρά ο Άρης (Mars) ενώ επιβλητικός έδειχνε ο αστερισμός του Αντάρη (Antares) με τη διάμετρό του να ξεπερνά κατά 850 φορές αυτή του δικού μας Ήλιου.

Ποίημα από τη Βαρβάρα (Barbara Vals Katsos) που αφιέρωσε για αυτή τη σημαντική στιγμή:

“Μετάξι και φώς-
σα μιά αλαφριά

κορδέλα στόν άνεμο–
τούτος ο δρόμος.
Ούτε σκόνη ούτε βάρος.
Κι’αν κρίνω απ’το φώς
που σωρεύτηκε αντίκρυ μου, 
η αιωνιότητα, πού,
ώς λίγο πιό πρίν δέν μας την
προανάγγειλε τίποτα, 
έχει αρχίσει να φαίνεται.
Δεν απέχει ούτε πέντε λεπτά από εδώ.”

Nικηφόρος Βρεττάκος

Ο γαλαξίας στη παραλία Αγία Παρασκευή – Πανόραμα 3d

About George Malamidis

George Malamidis is a freelance Photographer & Web Designer currently living in Igoumenitsa, Greece. His dream is to reveal the beauty of Greece through his photos. He specializes in architectural and interior design photography (hotels, restaurants), landscape and portrait photography.